Мая Аргирова, доц.


Доцент д-р Мая Аргирова, дм – завеждащ Детско отделение по изгаряне и пластична хирургия.

Републикански консултант по термична травма. Ръководи детското отделение на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в „Н.И. Пирогов“. Има специалност по обща хирургия и пластична хирургия. Професионалните интереси са в областта на детските изгаряния, пластичната и реконструктивна хирургия. Дисертационен труд на тема „Съвременни тенденции в комплексното хирургично лечение на изгарянията в детската възраст”. Член е на световни, европейски и български асоциации по изгаряния и пластична хирургия. Има над 70 публикации в български и чужди научни списания.

Facebook Коментари
Ако информацията Ви е била полезна, споделете я за да помогнете и на др. потребители..
 1. ddd_ivanova said on 09/07/2019 09:38:

  Благодарна съм ,че ги има тези форуми!!! и по тамата за “Детско отделение по изгаряния -Пирогов”

  Синът ми (1г и5м)си поля ръката с вряла вода.От спешния център в града ни го превързаха и ме успокоиха,че не е голямо изгаряне и на другия ден пак да го отведа за превръзка.Самата рана бе с големина 5 на 4см,като сериозното изгаряне(по-дълбоко) бе с големината на един лев монета.На другия ден беше друг хирург на смяна и реши да ни изпрати в София при Доц.Аргирова за консултация,защото все пак е дете.Като загрижен родител тръгнах направо натам.

  След прегледа,разбира се ми се обясни,че трябва да останем,ще се направят няколко превръзки със сребърни йони под упойка и дори и белег няма да остане-толкова нова и модерна технология е!Нямах избор-за доброто на детето всичко правим……
  Нечовешкото отношение и грубите изказвания можех да преглътна,но подготовката и самата упойка-цяла нощ и сутринта без да давам вода и храна на детето,а като го върнаха бе почервенял и два часа като пиян,при това вдигна температура…..ужасссс,а след три дни отново упойка ……Побесняла бях от безсилие……добре че почнах да чета в нета и форумите,….
  На третия път за упойка в една седмица-отказах,първо сестрите се понацупиха и се пробваха да ме пообработят,но преди превръзката говорих с докторката и тя отговори-Няма проблем,но по света така работят с упойки.По време на третата превръзка ме вкараха да видя раната за минута и излязох.Детето ми наистина плака,но 5 мин и то повече от грубото отношение(казвам го,защото след 5 дни неказа и гък),когато го гушнах и наградих забрави всичко!Самото вкарване да видя раната бе с цел да ме убедят ,че е за операция(пластика).На предната превръзка ми намекнаха,че нещата натам вървят……..ПАК КАЗВАМ БЛАГОДАРЯ ЗА ФОРУМИТЕ!!! КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗАХМЕ с таткото!Добре,никой не може да ни принуди,елате след 5-6 дни за смяна на превръзката.Доста се чудех дали да се връщам,но хайде да пробвам само с превръзки…….Мислех си ,че лошото е отминало,ама НЕ……След няколко дни удома се поосъзнах,разпитах приятели и познати за съвет……Отиваме на превръзка и след нея в разговор с доцентката думите и бяха”Детето Ви е за операция,но щом отказвате ще видим как върви раната…..Сега е загноила в дълбокият участак- да има гной ,но времето ще покаже ,елате пак след 4 дни с направление………..”

  Това вече преля търпението ми,тръгнах без скандали…….
  Директно отидох при една възрастна жена (бивша медицинска сестра),която прави повече от 20год мехлеми за изгаряне.В последствие разбрах за още 4-5 човека които правят мехлеми,даже по-добри от нейния.Тя погледна раната,на мястото на загнояване бяха залепили парцалче newsm78 ,даде ми два мехлема,единият за гнойта,другият наоколо където не бе дълбоко.За около 7 дни (2-3 пъти на ден сменяне на превръзка) гнойта изчезна, и до 20ина дни раната се затвори.Остана му белег,но като поодрасне ще се разсее,това за мен е по-добре от пластика…….
  Бях решила ако ме посъветва тази жена или видя,че нещата вървят на зле да търся посочения тук доктор……но всичко мина…..Незнам дали постъпих наи-добре,но знам че постъпих правилно!

  А доколкото видях в болницата-след пластика се ходи на 3,после на 6 месеца,после веднъж годишно-децата казваха корекции.Жалко е,наистина има тежки случаи на изгаряния и тези доктори са помогнали на много хора,няма как да се махнат оттам,но защо подлагат на мъчения и леките случаи…..С очите си видях-дете на 1г-само с два мехура на ръката-пак упойка и оставане в болницата………

  Бог да пази децта,никога да не се налага на никого да стъпва там!

 2. FBID100000026528044 said on 09/07/2019 09:39:

  Здравейте мами,

  за съжаление и аз се записвам в темата. Днес се прибрахме от въпросното отделение. Във вторник дъщеря ми(на 11 месеца) се залепи ръчичката за радиатора. В началото не изглеждаше толкова зле (радиатора е е толкова горещ) и отидохме само при нашата педиатърка. Тя ни каза да се мажем с Дефламол. После обаче мехурите се надуха ужасно много и на следващия ден отидохме в Пирогов. Казаха ни да отидем по-късно да ни приемат (нямахме готовност). В началото се дърпах, четох из форума и мислех да отидем в друга болница. Зълва ми, която е лекар, ни убеди че само там могат да ни помогнат, тъй като в София няма друго отделение по детски изгаряния. Отидохме, приеха ни. Повечето от персонала бяха любезни, условията са ужасни. Изтърпяхме глада и жаждата за упойка докато мина превръзката. Няма услови за работа с малки деца- да тичат и да си играят. Направо луднах. Осен това бебка пищеше ужасно при всяко мое ходене до тоалетната. След обяда дойде една рехабилитаторка от болницата (позната на позната на зълва ми). Тя ме увери че сме в ръцете на най-добрия лекар (др. Цолова) и че тя не назначава операции само за да източва касата, а само по необходимост. Нямам медицинско образование и не знам как се работи с упойка. Затова се доверявам на лекарите. Днес се примолихме да ни пуснат домашен отпуск до следващата превръзка и се разписах на декларация, че си тръгваме по собствено желание. И сега сме си в къщи до неделя. Ужасно е преживяването но не бих рискувала да й осакатя ръчичката или да си навлека повече проблеми ако откажа сегашните манипулации. Тя поне няма да помни.

 3. MG18 said on 09/07/2019 09:39:

  От доктор Цолова и аз съм доволна.Тя не позволи да оперират детето ми,а ни лекуваше с мехлеми и специални превръзки,за които не съм плащала.Страхотна е ,наистина сте в добри ръце

 4. Mayway said on 09/07/2019 09:40:

  То в България май няма друга клиника по детски изгаряния? Има ли избор?

 5. mim_jolly said on 09/07/2019 09:40:

  Здравейте мами, искам и аз да се включа във форума.
  Дъщеря ми ,която е на 1 год и половина се заля с топло мляко преди 3 месеца . Аз съм от малък град далеч от Сф и с линейка ни транспортираха направо натам.
  Въобще не знаех къде отивам, но от нашия град ни казаха , че тези доктори в Пирогов са най-добрите в цяла България. Бяхме по-тежък случай -детето лежа една седмица в реанимация( тук изключвам това че беше сама и сестрите както в реанимация,така и отделението са под всякаква критика това е друг въпрос.Та като ни настаниха и направиха от тези превръзки със сребро и ми казаха че положението ни е гранично 50/50 . След 3 дни като сменят превръзката на момента ще решат като я упоят дали ще и се направи операция със екип. Ако раната загноясва и не заздравява -пластика. (искам да подчертая, че изгарянето беше по цялата ръчичка откъм мишницата навътре към лакътя и по гърдите ,и двата глезена). В деня на операция я качиха и аз говорих с доц. Аргирова ако има вероятност да не я оперира. Тя каза че ще вифят на място. Аз си дадох съгласието. След 30 мин я изкараха и казаха, че не се нуждае от операция и раните заздравят от сребърните превръзки. лежахме още две седмици в отделението при ужасни условия с отвратителни сестри и санитарки., но тук е момента да кажа Доц . Аргирова , доктор Викторова, док Цолова, и вскички там млади доктори-вълшебници . Господ здраве да им дава. Хора, не ги плюйте така аз съм изстрадала майка и видях много тежки случаи там . Детето е след 3 месеца почти и белези няма. Носи и боди (еластично) и я мажа по 5 пъти най-малко на ден с хидратиращи мехлеми, чудо стана.Да , не отричам че се точат пари от здравната каса и т. н. но дават най-доброто(говоря за докторите) Наскоро си говорихме с една майка. Детето и е претърпяло инцидент като бебе, лекувала го е личната и докторка 3 месеца :о с превръзки , защото не било спешен случай. 4 години по-късно си нямате на идея какви белези са та представям си колко “леки” са били изгарянията. както се е изразила личната и педиатърка. Не си правете експерименти с децата. За това са докторите.

 6. Free Agent said on 09/07/2019 09:41:

  Само да потвърдя за “индивидите” в Пирогов. Свекърът ми беше с операция на счупен крак, аз отидох да го видя, озовах се по средата на един коридор, поовикаха ме 2-3 индивида, накрая стигнах до една млада докторка, която беше мила, но представа си нямаше какво точно са правили другите доктори и само пееше заучени фрази, които после се оказаха неверни. Накрая, 10 дни след изписването намерихме връзка, но беше след дъжд качулка.

 7. milittana said on 09/07/2019 09:41:

  Аз не проумявам за тази стара традиция по държавните болници да те навикват като влезеш там, дори само в коридора или не дай си боже да попиташ нещо….Ами аз не хвърлям боб, за първи път влизам в тази сграда, не познавам реда – не викайте, а обяснявайте бе….

 8. marina_shark said on 09/07/2019 09:51:

  Споделям и моя случай, пък всеки да прецени сам за себе си кое е най-правилно.
  Синът ми е на 3 г. и 9 месеца и си изгори крачето на ауспуха на АТВ. Бяхме при педиатърката му, която при първото посещение ни направи превръзка, а при второто каза, че раната е по-добре и трябва да направим още няколко превръзки. Въпреки всичко аз реших да го отведа в Пирогов да го видят. Оттам ни казаха, че трябва да ни хоспитализират и да го оперират, нямало нищо страшно. Учтиво ми казаха, че мога да помисля, но най-добре да не губя време и още същата вечер или най-късно на другата сутрин да постъпим в болницата. Ако не постъпим в болницата на другия ден превръзката задължително трябва да се смени и ако те го направят, тогава трябва да заплатим 35 лв., защото “случаят вече не се третира като спешен”. Хубаво, написали са си го и на вратата, друг е въпросът че ми изглежда сякаш искат да те вържат, ако си зависим финансово.
  Не можах да повярвам, че е за операция и направих консултация с др. лекар – специалист в тази област. Неговото мнение бе, че не се налага операция и за около седмица-две раната ще оздравее. Направи превръзка и при следващото ни посещение наистина вече имаше нова кожа на мястото на изгорялото. Благодаря на д-р Стоян Михайлов за доброто отношение и професионализма, той ми върна вярата, че все още има истински лекари, пък макар и да се броят на пръсти!
  Мое мнение е, не бързайте и проверете поне на още едно място /е, вярно аз извадих късмет и накрая попаднах на правилното място/. А пък след това можете да вземете решение на кого да се доверите. И на мен всички ми казваха, че в Пирогов е най-добрата клиника по изгаряния. Дали?!

 9. MG18 said on 09/07/2019 09:52:

  Моето дете беше оперирано преди няколко години там.Тъй като раната беше на челото и беше като дупка,двама от докторите искаха веднага да се направи и пластична операция.Но Д-р Цолова беше категорична,че това което без операция с течение на времето ще изчезне ,няма да го пипа.Така и стана.Макар и трудно,все повече не се забелязва.Още веднъж благодаря на д-р Цолова.Много ни помогна и с лекарства и мехлеми и превръзки.

 10. Iovka Mileva said on 09/07/2019 10:03:

  Не знам за ВМА София, но за ВМА Варна, реанимация и изгаряния са най- добрите!!!


Специалност
Въведете ключови думи    
 1. ddd_ivanova said on 09/07/2019 09:38:

  Благодарна съм ,че ги има тези форуми!!! и по тамата за “Детско отделение по изгаряния -Пирогов”

  Синът ми (1г и5м)си поля ръката с вряла вода.От спешния център в града ни го превързаха и ме успокоиха,че не е голямо изгаряне и на другия ден пак да го отведа за превръзка.Самата рана бе с големина 5 на 4см,като сериозното изгаряне(по-дълбоко) бе с големината на един лев монета.На другия ден беше друг хирург на смяна и реши да ни изпрати в София при Доц.Аргирова за консултация,защото все пак е дете.Като загрижен родител тръгнах направо натам.

  След прегледа,разбира се ми се обясни,че трябва да останем,ще се направят няколко превръзки със сребърни йони под упойка и дори и белег няма да остане-толкова нова и модерна технология е!Нямах избор-за доброто на детето всичко правим……
  Нечовешкото отношение и грубите изказвания можех да преглътна,но подготовката и самата упойка-цяла нощ и сутринта без да давам вода и храна на детето,а като го върнаха бе почервенял и два часа като пиян,при това вдигна температура…..ужасссс,а след три дни отново упойка ……Побесняла бях от безсилие……добре че почнах да чета в нета и форумите,….
  На третия път за упойка в една седмица-отказах,първо сестрите се понацупиха и се пробваха да ме пообработят,но преди превръзката говорих с докторката и тя отговори-Няма проблем,но по света така работят с упойки.По време на третата превръзка ме вкараха да видя раната за минута и излязох.Детето ми наистина плака,но 5 мин и то повече от грубото отношение(казвам го,защото след 5 дни неказа и гък),когато го гушнах и наградих забрави всичко!Самото вкарване да видя раната бе с цел да ме убедят ,че е за операция(пластика).На предната превръзка ми намекнаха,че нещата натам вървят……..ПАК КАЗВАМ БЛАГОДАРЯ ЗА ФОРУМИТЕ!!! КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗАХМЕ с таткото!Добре,никой не може да ни принуди,елате след 5-6 дни за смяна на превръзката.Доста се чудех дали да се връщам,но хайде да пробвам само с превръзки…….Мислех си ,че лошото е отминало,ама НЕ……След няколко дни удома се поосъзнах,разпитах приятели и познати за съвет……Отиваме на превръзка и след нея в разговор с доцентката думите и бяха”Детето Ви е за операция,но щом отказвате ще видим как върви раната…..Сега е загноила в дълбокият участак- да има гной ,но времето ще покаже ,елате пак след 4 дни с направление………..”

  Това вече преля търпението ми,тръгнах без скандали…….
  Директно отидох при една възрастна жена (бивша медицинска сестра),която прави повече от 20год мехлеми за изгаряне.В последствие разбрах за още 4-5 човека които правят мехлеми,даже по-добри от нейния.Тя погледна раната,на мястото на загнояване бяха залепили парцалче newsm78 ,даде ми два мехлема,единият за гнойта,другият наоколо където не бе дълбоко.За около 7 дни (2-3 пъти на ден сменяне на превръзка) гнойта изчезна, и до 20ина дни раната се затвори.Остана му белег,но като поодрасне ще се разсее,това за мен е по-добре от пластика…….
  Бях решила ако ме посъветва тази жена или видя,че нещата вървят на зле да търся посочения тук доктор……но всичко мина…..Незнам дали постъпих наи-добре,но знам че постъпих правилно!

  А доколкото видях в болницата-след пластика се ходи на 3,после на 6 месеца,после веднъж годишно-децата казваха корекции.Жалко е,наистина има тежки случаи на изгаряния и тези доктори са помогнали на много хора,няма как да се махнат оттам,но защо подлагат на мъчения и леките случаи…..С очите си видях-дете на 1г-само с два мехура на ръката-пак упойка и оставане в болницата………

  Бог да пази децта,никога да не се налага на никого да стъпва там!

 2. FBID100000026528044 said on 09/07/2019 09:39:

  Здравейте мами,

  за съжаление и аз се записвам в темата. Днес се прибрахме от въпросното отделение. Във вторник дъщеря ми(на 11 месеца) се залепи ръчичката за радиатора. В началото не изглеждаше толкова зле (радиатора е е толкова горещ) и отидохме само при нашата педиатърка. Тя ни каза да се мажем с Дефламол. После обаче мехурите се надуха ужасно много и на следващия ден отидохме в Пирогов. Казаха ни да отидем по-късно да ни приемат (нямахме готовност). В началото се дърпах, четох из форума и мислех да отидем в друга болница. Зълва ми, която е лекар, ни убеди че само там могат да ни помогнат, тъй като в София няма друго отделение по детски изгаряния. Отидохме, приеха ни. Повечето от персонала бяха любезни, условията са ужасни. Изтърпяхме глада и жаждата за упойка докато мина превръзката. Няма услови за работа с малки деца- да тичат и да си играят. Направо луднах. Осен това бебка пищеше ужасно при всяко мое ходене до тоалетната. След обяда дойде една рехабилитаторка от болницата (позната на позната на зълва ми). Тя ме увери че сме в ръцете на най-добрия лекар (др. Цолова) и че тя не назначава операции само за да източва касата, а само по необходимост. Нямам медицинско образование и не знам как се работи с упойка. Затова се доверявам на лекарите. Днес се примолихме да ни пуснат домашен отпуск до следващата превръзка и се разписах на декларация, че си тръгваме по собствено желание. И сега сме си в къщи до неделя. Ужасно е преживяването но не бих рискувала да й осакатя ръчичката или да си навлека повече проблеми ако откажа сегашните манипулации. Тя поне няма да помни.

 3. MG18 said on 09/07/2019 09:39:

  От доктор Цолова и аз съм доволна.Тя не позволи да оперират детето ми,а ни лекуваше с мехлеми и специални превръзки,за които не съм плащала.Страхотна е ,наистина сте в добри ръце

 4. Mayway said on 09/07/2019 09:40:

  То в България май няма друга клиника по детски изгаряния? Има ли избор?

 5. mim_jolly said on 09/07/2019 09:40:

  Здравейте мами, искам и аз да се включа във форума.
  Дъщеря ми ,която е на 1 год и половина се заля с топло мляко преди 3 месеца . Аз съм от малък град далеч от Сф и с линейка ни транспортираха направо натам.
  Въобще не знаех къде отивам, но от нашия град ни казаха , че тези доктори в Пирогов са най-добрите в цяла България. Бяхме по-тежък случай -детето лежа една седмица в реанимация( тук изключвам това че беше сама и сестрите както в реанимация,така и отделението са под всякаква критика това е друг въпрос.Та като ни настаниха и направиха от тези превръзки със сребро и ми казаха че положението ни е гранично 50/50 . След 3 дни като сменят превръзката на момента ще решат като я упоят дали ще и се направи операция със екип. Ако раната загноясва и не заздравява -пластика. (искам да подчертая, че изгарянето беше по цялата ръчичка откъм мишницата навътре към лакътя и по гърдите ,и двата глезена). В деня на операция я качиха и аз говорих с доц. Аргирова ако има вероятност да не я оперира. Тя каза че ще вифят на място. Аз си дадох съгласието. След 30 мин я изкараха и казаха, че не се нуждае от операция и раните заздравят от сребърните превръзки. лежахме още две седмици в отделението при ужасни условия с отвратителни сестри и санитарки., но тук е момента да кажа Доц . Аргирова , доктор Викторова, док Цолова, и вскички там млади доктори-вълшебници . Господ здраве да им дава. Хора, не ги плюйте така аз съм изстрадала майка и видях много тежки случаи там . Детето е след 3 месеца почти и белези няма. Носи и боди (еластично) и я мажа по 5 пъти най-малко на ден с хидратиращи мехлеми, чудо стана.Да , не отричам че се точат пари от здравната каса и т. н. но дават най-доброто(говоря за докторите) Наскоро си говорихме с една майка. Детето и е претърпяло инцидент като бебе, лекувала го е личната и докторка 3 месеца :о с превръзки , защото не било спешен случай. 4 години по-късно си нямате на идея какви белези са та представям си колко “леки” са били изгарянията. както се е изразила личната и педиатърка. Не си правете експерименти с децата. За това са докторите.

 6. Free Agent said on 09/07/2019 09:41:

  Само да потвърдя за “индивидите” в Пирогов. Свекърът ми беше с операция на счупен крак, аз отидох да го видя, озовах се по средата на един коридор, поовикаха ме 2-3 индивида, накрая стигнах до една млада докторка, която беше мила, но представа си нямаше какво точно са правили другите доктори и само пееше заучени фрази, които после се оказаха неверни. Накрая, 10 дни след изписването намерихме връзка, но беше след дъжд качулка.

 7. milittana said on 09/07/2019 09:41:

  Аз не проумявам за тази стара традиция по държавните болници да те навикват като влезеш там, дори само в коридора или не дай си боже да попиташ нещо….Ами аз не хвърлям боб, за първи път влизам в тази сграда, не познавам реда – не викайте, а обяснявайте бе….

 8. marina_shark said on 09/07/2019 09:51:

  Споделям и моя случай, пък всеки да прецени сам за себе си кое е най-правилно.
  Синът ми е на 3 г. и 9 месеца и си изгори крачето на ауспуха на АТВ. Бяхме при педиатърката му, която при първото посещение ни направи превръзка, а при второто каза, че раната е по-добре и трябва да направим още няколко превръзки. Въпреки всичко аз реших да го отведа в Пирогов да го видят. Оттам ни казаха, че трябва да ни хоспитализират и да го оперират, нямало нищо страшно. Учтиво ми казаха, че мога да помисля, но най-добре да не губя време и още същата вечер или най-късно на другата сутрин да постъпим в болницата. Ако не постъпим в болницата на другия ден превръзката задължително трябва да се смени и ако те го направят, тогава трябва да заплатим 35 лв., защото “случаят вече не се третира като спешен”. Хубаво, написали са си го и на вратата, друг е въпросът че ми изглежда сякаш искат да те вържат, ако си зависим финансово.
  Не можах да повярвам, че е за операция и направих консултация с др. лекар – специалист в тази област. Неговото мнение бе, че не се налага операция и за около седмица-две раната ще оздравее. Направи превръзка и при следващото ни посещение наистина вече имаше нова кожа на мястото на изгорялото. Благодаря на д-р Стоян Михайлов за доброто отношение и професионализма, той ми върна вярата, че все още има истински лекари, пък макар и да се броят на пръсти!
  Мое мнение е, не бързайте и проверете поне на още едно място /е, вярно аз извадих късмет и накрая попаднах на правилното място/. А пък след това можете да вземете решение на кого да се доверите. И на мен всички ми казваха, че в Пирогов е най-добрата клиника по изгаряния. Дали?!

 9. MG18 said on 09/07/2019 09:52:

  Моето дете беше оперирано преди няколко години там.Тъй като раната беше на челото и беше като дупка,двама от докторите искаха веднага да се направи и пластична операция.Но Д-р Цолова беше категорична,че това което без операция с течение на времето ще изчезне ,няма да го пипа.Така и стана.Макар и трудно,все повече не се забелязва.Още веднъж благодаря на д-р Цолова.Много ни помогна и с лекарства и мехлеми и превръзки.

 10. Iovka Mileva said on 09/07/2019 10:03:

  Не знам за ВМА София, но за ВМА Варна, реанимация и изгаряния са най- добрите!!!

FACEBOOK
GOOGLE
http://bglekar.net/%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0/%D0%BC%D0%B0%D1%8F-%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%86
PINTEREST